Iedereen is intolerant, behalve wij Nieuws

‘Iedereen is intolerant, behalve wij’


Iedereen is intolerant, behalve wijVolgens een Amerikaans rapport, die de tolerantie van landen onderzoekt, zijn vooral niet-Westerse landen intolerant. Het boekwerk beschrijft een aantal actuele ontwikkelingen, zoals het sektarische geweld in Irak en Syrie. In Egypte, Tunesië en Libië werden wetten ingevoerd die de godsdienstvrijheid beknotten. En China maakte het Tiber nog iets moeilijker dan voorheen. Daarnaast noemt het Europa enkel in de zin van antisemitisme. 

De VS telden acht landen die er in negatieve zin uitsprongen: China, Eritrea, Iran, Burma, Noord-Korea, Saudi-Arabië, Soedan en Oezbekistan. Aan dat lijstje verbindt Washington geen consequenties. Een gemiste kans, vindt parlementariër Frank Wolf. In een gesprek met Religion News Service vertelt de ‘decaan’ van de godsdienstvrijheid-waakhonden dat hij John Kerry een kritische brief heeft geschreven. John Kerry is de minister van Buitenlandse Zaken van de VS. “De vrijheid van godsdienst blijft wereldwijd teruglopen”, meent Wolf. “Daarom zou het Ministerie van Buitenlandse Zaken dit rapport moeten inzetten als pressiemiddel.” Volgens Wolf moet de VS een zwarte lijst opstellen en bij de landen erop aandringen de schendingen aan te pakken.

Het voorstel lijkt op een idee dat de ChristenUnie vorige week propageerde. De partij zou graag zien dat Nederland een ranglijst voor godsdienstvrijheid gaat opstellen, maar wist er geen meerderheid voor te vinden. Wolf is niet de enige die graag zou zien dat Obama af en toe dreigt met de zwarte lijst. “Zonder de lijst is het rapport veel minder krachtig,” vindt beleid- en onderzoeksdirecteur Knox Thames van de Amerikaanse Commissie voor Godsdienstvrijheid (USCIRF). De semi-overheidsorganisatie is doorgaans kritischer over schendingen van godsdienstvrijheid dan het Witte Huis. “Dankzij de lijst had het rapport tanden. Het dwong langen om dingen te doen die ze anders niet zouden doen.”

Het rapport rept weinig woorden over de voortdurende aanvallen op de islam. De meerheid van de moslims voelen zich steeds minder prettig in de Westerse democratieën.